Vlada ponovno napada

July 17, 2014
franko 0  

Na isti su dan u Saboru izglasani donekle napredan Zakon o životnom partnerstu i izrazito nazadan antiradnički Zakon o radu.

U utorak 15. srpnja ove godine, Hrvatski sabor je donio dva zakona: Zakon o životnom partnerstvu i novi Zakon radu. I dok je ovaj prvi korak naprijed u vidu ostvarivanja jednakosti u društvu, drugi vrijedi za dva ili tri koraka unazad po tome istom pitanju, mada u različitim aspektima.

Zakon o životnom partnerstvu omogućava istospolnim zajednicama ista prava koja imaju i raznospolne bračne zajednice, osim posvojenja djece, što ipak neće biti omogućeno. Otkad je osnovana Inicijativa za životno partnerstvo na već postojeći prijedlog zakona predlaže određena poboljšanja. Predlaže se tako da životno partnerstvo bude otvorena opcija kako za istospolne, tako i za raznospolne parove; mogućnost zajedničkog posvojenja djeteta; i omogućavanje partnerske skrbi za dijete bez pune roditeljske skrbi (više o tome ovdje). Nijedan o ovih prijedloga nije usvojen u zakonu koji je prekjučer izglasan, ali Inicijativa svejedno vidi razlog za slavlje, pošto već i u donošenju ovakvoga zakona kakav jest prepoznaje "pozitivan pomak i korak naprijed za lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne građane i građanke Republike Hrvatske." I svaka čast!

No, s druge strane, isti je dan, na istoj sjednici Sabora izglasan i antiradnički Zakon o radu (ZOR). Novi ZOR omogućio je da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom. S tim da je Vlada svojim amandmanom naknadno predložila i da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno "banka sati". To u praksi znači da će se, ukoliko to poslodavcu odgovara, raditi i preko 60 sati tjedno, na što je upzoravo Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, ali bez efekta, pošto je saborska većina ipak podržala ovaj amandman, koji je sada sastavni dio zakona.
Uz (eventualno) jedan slobodan dan tjedno, to znači da se upravo legalizirao rad i preko 10 sati dnevno, bez plaćanja prekovremenih sati.

Osim toga, Vlada i parlamentarna većina odbacili su glavninu od 79 amandmana kojima su neki zastupnici tražili kraći radni tjedan, onemogućavanje ustupanja radnika povezanom društvu te povoljnije uvjete za agencijske radnike i za žene u svijetu rada. Među njima i amandmane kojima su zastupnici tražili da se prekovremeni rad ograniči na najviše osam sati tjedno pa će zaposlenici moći raditi do 180 prekovremenih sati godišnje, no kolektivnim ugovorom taj se rad može produljiti i do 250 sati. Kao da nema već previše redovnih sati koji po zakonu neće ni biti plaćeni kao prekovremeni...
Također, odbijen i amandman kojim je nezavisna Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako same žele raditi noću, uz odobrenje liječnika.
Odbaćeni su i svi amandmani kojima se pokušalo koliko-toliko zaštiti agencijski rad. Tako je u ZOR-u npr. ostalo da agencijski radnik može biti ustupljen do tri godine, a u tvrtci u kojoj radi imat će jednaka prava kao i drugi zaposlenici, osim prava na božićnicu i regres. Također, agencije će svojim radnicima zaposlenima na određeno, za vrijeme u kojem nisu iznajmljeni morati plaćati doprinose na minimalnu plaću, ali ne i isplaćivati plaću.
I pored svega toga, odbačeni su i amandmani kojima su zastupnici tražili da se ograniči sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme pa će se tako prvi sklopljeni na određeno vrijeme istekom tri godine moći ponovo sklopiti kao ugovor na određeno i tako u beskonačnost.

Ovim zakonom "socijaldemokratska" Vlada pospješuje nezaposlenost i uvećava problem prekarnog rada. Poslodavci neće zapošljavati dodatne radnike, ako jednoga smije zadržati na poslu koliko su do prošloga tjedna vrijedile čak dvije smjene -- svaki će radnik, dakle, zauzimati dva to tri radna mjesta. Osim toga, poslodavce se potiče da što više zapošljavaju na određeno vrijeme i da uzimaju nezaštićene agencijske radnike, čime se širi opća neizvjesnost životnih uvjeta apsolutne većine stanovnika Republike Hrvatske.

Ovakvim antisocijalnim i hiperkapitalističkim Zakonom o radu, Vlada nas je vratila sto ili više godina unazad, ukinuvši neke od civilizacijskih tekovina za koje koje se radnički pokret, koji je nekada uključivao i socijaldemokraciju, teško izborio.
Takav zakon Sabor donosi isti dan kada donosi i drugi zakon, donekle povoljan za jednu još uvijek donekle prezrenu manjinu. S obzirom na kontekst, ne bih rekao da se Vlada Zakonom o životnom partnerstvu iskupljuje za raspisivanje zadnjeg zloglasnog referenduma, nego mi se zapravo čini da pokušava produbiti jaz između radničke i LGBTQ problematike, kao da se jedno drugoga ne tiče. Time Vlada sabotira i poruke zadnjeg Zagreb Pridea, koji se obratio svim potlačenim i obespravljenim skupinama: LGBTQ osobama, imigrantima, nacionalnim manjima... i pogotovo proletarijatu, radnicima, koji su se raspadom socijalne države još jednom našli na udaru države i kapitala. Zadnji nam je Pride ispravno poručio da su ove borbe povezane i da nema realnog napretka društva bez uspjeha svake od njih.
Vlada je pak zakonski omogućila civilni brak (koji se ne smije tako zvati) istospolnim parovima, a istovremeno je svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, drugim zakonom otežala svako planiranje bilo kakve obitelji -- istospolne ili raznospolne, svejedno. S ovakvim Zakonom o radu, svi smo nastradali.

Očito je da uloga sindikata više neće moći biti tek utjerivanje primjene Zakona, pošto je Zakon već otvoreno antiradnički, nego će se morati angažirati, ponekad možda i kršeći zakon, u onome što bi i trebala biti njihova uloga: stvaranje radničkih institucija koje će danas-sutra biti u stanju preuzeti kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom. Sada nam još jednom itekako trebaju snažne borbene slobodarske radničke organizacije koje neće stati ni pred Vladom ni njezinim kriminalnim zakonima. I u toj ćemo borbi morati sudjelovati svi -- homo, hetero, hrvati, srbi, talijani, crni, bijeli, žuti, zeleni... Svi.

Post new comment

  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.